Beoordeeld met een 9.6

Binnen twee werkdagen in huis

Gratis verzending vanaf €75

Handgemaakte tajines

Unieke designs

Welke warmtebronnen zijn geschikt voor een tajine?

Alles wat je moet weten

De tajine, een iconisch stuk uit de Marokkaanse keuken, is niet alleen bekend om de heerlijke gerechten die je ermee kunt bereiden, maar ook om zijn unieke vorm en functie. Maar op welke warmtebronnen kun je een tajine eigenlijk gebruiken? In deze blog duiken we dieper in de verschillende mogelijkheden.

Kan een tajine op inductie?

Ja, een tajine kan op inductie gebruikt worden, maar er zijn enkele aandachtspunten. Omdat traditionele tajines van aardewerk zijn gemaakt, hebben ze niet de magnetische eigenschappen die nodig zijn voor inductiekoken. Echter, met een inductie-adapter – een metalen plaat die tussen de tajine en de inductiekookplaat wordt geplaatst – is het mogelijk om je tajine op inductie te gebruiken. Zorg er wel voor dat je de temperatuur langzaam verhoogt om barsten te voorkomen.

Kan een tajine op een keramische kookplaat?

Ja, een tajine kan op een keramische kookplaat worden gebruikt. Net als bij inductie is het belangrijk om de temperatuur geleidelijk te verhogen. Een diffuser of warmteverdeler kan handig zijn om een gelijkmatige warmteverdeling te garanderen en direct contact met het hete oppervlak te voorkomen.

Kan een tajine in de oven?

Zeker, een tajine kan uitstekend in de oven worden gebruikt. Traditionele tajines, vervaardigd uit aardewerk, zijn doorgaans ovenbestendig. Echter, als je in het bezit bent van een geglazuurde tajine, is het raadzaam om eerst te controleren of deze specifiek als ovenbestendig is aangeduid. Het is belangrijk om plotselinge temperatuurschommelingen te vermijden. Daarom is het aan te raden om te beginnen in een voorverwarmde oven op een gematigde temperatuur, idealiter tussen 150°C en 180°C.

Kan een tajine op het vuur?

Absoluut! De tajine is oorspronkelijk ontworpen om op open vuur te koken. Als je een tajine op een open vuur gebruikt, zoals een kampvuur, zorg er dan voor dat het vuur niet te heet is en dat de vlammen de onderkant van de tajine gelijkmatig raken.

Kan een tajine op gas?

Ja, een tajine kan perfect op een gasfornuis worden gebruikt. Gebruik bij voorkeur een vlamverdeler om de hitte gelijkmatig te verdelen en te voorkomen dat de bodem van de tajine te heet wordt, wat barsten kan veroorzaken.

Kan een tajine op de BBQ?

Jazeker! Een tajine kan op een barbecue worden gebruikt, wat zorgt voor een heerlijk rokerige smaak aan je gerecht. Plaats de tajine op het rooster boven de kolen, maar zorg ervoor dat de kolen gloeien en niet meer in vlam staan. Een gelijkmatige warmte is essentieel.

Zelf aan de slag met een tajine?

De veelzijdigheid van de tajine is ongeëvenaard. Of je nu kookt op inductie, keramiek, open vuur, gas of zelfs een barbecue, met de juiste voorzorgsmaatregelen kan je tajine op bijna elke warmtebron worden gebruikt.

Ben je geïnspireerd om zelf met een tajine aan de slag te gaan? Of heb je nog meer vragen over het gebruik ervan? Bekijk onze collectie of neem contact met ons op voor meer informatie. Veel kookplezier!

Overweeg je een tajine aan te schaffen, maar heb je nog vragen? Meld je aan voor een van onze kookworkshops en leer alles over het gebruik van de tajine!

Klantenservice

info@souktajine.com
Bereikbaar van 09:00 – 17:00 
(ma t/m vr)