Beoordeeld met een 9.6

Binnen twee werkdagen in huis

Gratis verzending vanaf €75

Handgemaakte tajines

Unieke designs

Hoe gebruik je een tajine?

Een duik in de Marokkaanse keuken 

Heb je ooit de term ‘tajine’ voorbij horen komen en je afgevraagd wat het is en hoe je het gebruikt? Als liefhebbers van de Marokkaanse keuken leggen wij je maar al te graag uit wat een tajine is en hoe je deze gebruikt. Lees er alles over in onze blog. 

 

Wat is een tajine?

 

Een tajine is een traditioneel Marokkaans aardewerken kookgerei met een kenmerkende kegelvormige deksel. Het is een symbool van de Marokkaanse cultuur en keuken. Het is niet alleen een prachtige blikvanger in de keuken, maar ook een essentieel instrument voor het bereiden van authentieke Marokkaanse gerechten. Het woord ‘tajine’ verwijst ook naar de heerlijke stoofschotels die ermee worden bereid. Door de unieke vorm circuleert de stoom en wordt het voedsel gelijkmatig gaar, wat resulteert in sappige en smaakvolle gerechten. Bekijk de recepten die je met een tajine kunt bereiden.

 

De oorsprong van de tajine

De tajine is niet zomaar een kookpot; het heeft een rijke geschiedenis die diep verankerd is in de Noord-Afrikaanse cultuur. Al eeuwenlang wordt dit bijzondere kookgerei gebruikt, vooral door de Berberse stammen. Het is geëvolueerd om te voldoen aan de kookbehoeften van een regio waar het behoud van vocht en langzaam garen essentieel zijn.

 

Hoe werkt een tajine?

Benieuwd hoe je deze bijzondere pot gebruikt? Hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen:

  • Voorbereiding: Een tajine heeft wat voorbereiding nodig. Vooral nieuwe tajines hebben baat bij een 24-uurs weking in water. Dit versterkt het aardewerk en voorkomt barsten bij hoge temperaturen.
  • Langzaam verwarmen: Begin met een laag vuur en verhoog het langzaam. Dit beschermt je tajine en zorgt voor de beste smaakontwikkeling in je gerechten.
  • Laagjes maken: Een goede tajine bouw je op in laagjes. Begin met je vlees of vis, voeg vervolgens groenten en kruiden toe. Dit zorgt voor een gelijkmatige garing en een harmonie van smaken.
  • Deksel erop: Zet het kegelvormige deksel erop en laat je gerecht sudderen. De stoom condenseert en druppelt terug op het voedsel, waardoor het heerlijk mals blijft.
  • Geduld is een schone zaak: Het bereiden van een gerecht in een tajine is slow cooking. Geef het de tijd en laat de smaken zich ontwikkelen. 

 

Zelf aan de slag met een tajine? 

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je zelf de wereld van de tajine verkennen? Bij Souk Tajine hebben we verschillende collecties van authentieke, handgemaakte tajines, rechtstreeks uit Marokko.

Neem een kijkje in onze collectie en begin jouw culinaire avontuur. En wees gerust, elke tajine wordt geleverd met een gedetailleerde gebruiksaanwijzing om je op weg te helpen. Veel kookplezier!

Overweeg je een tajine aan te schaffen, maar heb je nog vragen? Meld je aan voor een van onze kookworkshops en leer alles over het gebruik van de tajine!

Klantenservice

info@souktajine.com
Bereikbaar van 09:00 – 17:00 
(ma t/m vr)